Telefonische afspraak: Voordat ik aan de slag ga beginnen wij met een telefonische afspraak. Tijdens dit gesprek kan ik de vraagstelling verhelderen. Het doel van dit gesprek is om te begrijpen wat er speelt en te bepalen welke ondersteuning nodig is. Ook wordt besproken of er direct een oplossing kan worden aangedragen, of dat er een vervolgafspraak nodig is en maak ik een inschatting hoe veel werk ik nodig heb om u te helpen.
Intakegesprek: Na het telefonische gesprek volgt een intakegesprek, meestal op locatie of via video. Dit is een uitgebreider gesprek waarin ik samen met de mantelzorger dieper ingaat op de situatie. Ik breng in kaart wat er al geregeld is en waar er nog hulp nodig is. In dit gesprek worden vaak ook praktische zaken besproken, zoals de beschikbare zorg en ondersteuning, financiën en administratieve kwesties.
Opstellen van een plan van aanpak: Op basis van de informatie uit het intakegesprek stel ik een plan van aanpak op. Dit plan is afgestemd op de specifieke situatie van de mantelzorger en bevat concrete stappen om de problemen aan te pakken. Het kan gaan om het regelen van zorg, het aanvragen van voorzieningen, het bieden van emotionele steun of het afstemmen van de zorgverlening.
Uitvoering en ondersteuning: Nadat het plan van aanpak is opgesteld, ga ik aan de slag. Dit kan inhouden dat ik de mantelzorger helpt bij het invullen van formulieren, het aanvragen van zorg, het doorverwijzen naar andere professionals of het regelen van hulpmiddelen en voorzieningen. De mantelzorgmakelaar neemt actief contact op met zorginstellingen, gemeenten of andere betrokkenen om de juiste zorg te regelen.
Nazorg en evaluatie: Nadat de zorg is geregeld, biedt ik nazorg om te evalueren of alles naar wens verloopt en of er nog knelpunten zijn. Er kan een vervolgafspraak worden gepland om te kijken of de situatie verbeterd is en of er extra ondersteuning nodig is. Ik blijft beschikbaar voor verdere vragen of aanpassingen aan de zorg en biedt zo de nodige continuïteit.